Lama tak buat kerabu ni. Belimbing kat pokok dah banyak buah. Lama sungguh tak de buahnya...kemana gerangan merajuk hati...melihat buah2 belimbing muncul semula...rasa teringin nak makan kerabu belimbing.
Cerita pasal kerabu ni...tambahan pula hari ni hari Selasa..hari mak pergi. Petang Isnin mak siap bagi resipi kerabu belimbing pada Ilah, jiran sebelah...subuh esoknya mak sudah tidak bernafas. Ilah pun selalu teringat tok bila nampak belimbing berbuah...terima kasih pada Ilah yang kabarnya dia ada sedekahkan bacaan yasin untuk tok malam2 Jumaat...Allah saja yang balas kebaikan jiran2ku pada Tok...yang semuanya menganggap Tok seperti tok mereka sendiri.
Tidak lupa juga Pak Imam Masjid Kg. raja..jiran tetangga yang tidak pernah lupa menziarahi tok di pagi2 raya sebelum mereka sekeluarga pulang ke kampung...tanda hormat pak Imam pada orang tua...yang tok ada hanya rasa cinta pada semua.
Alhamdulillah...bila tok tiada lagi pak Imam masih sudi meneruskan tradisi ini bersama family.
Ku panjatkan kesyukuran atas qaseh sayangMu Ya Allah.
Al Fatihah untuk yang hidup maupun yang telah lama pergi.
Pada malam kenduri arwah...buah belimbing menjadi2...sebagai hidangan tambahan...ku sajikan kerabu belimbing buat para tamu...diluar jangkaan kerabu belimbing jadi rebutan bagi kanak2 dan orang tua...bersama kerabu ikan bilis kegemaran tok...semuanya disapu habis... tinggal sikit untuk pak Imam yang terlewat sampai...kerabu belimbing pak Imam paling suka...diratah begitu saja...katanya elok nak kurangkan darah tinggi.
Alhamdulillah...ada penawar dalam kerabu.
Dah lama belimbingku menyepi...kini muncul kembali...menjadi2 buahnya...seakan merayu untuk dibuat kerabu...tunggu apa lagi!
Ingat2 balik resipi;
Belimbing dihiris nipis2.
Ramas2 buangkan air getahnya.
Seulas bawang besar dimayang nipis.
sedikit kelapa parut.
Cili hidup atau cili api..ikut hati nak pedas ke tidak
Belacan dan garam..sedikit gula.
Udang kering..direndam dengan air panas.
Ditumbuk semua bahan bersama sambal belacan tadi
Gaulkan semua bahan..nak bangkitkan rasa tambahkan bahan dengan sedikit pati santan.
Pasti menyelerakan pada yang sudi menikmati resipi lama ini yang ditinggalkan nenek moyang.
Jika sungguh kenangan lama itu membahagiakan kita...apalah salahnya mengenang semula sekali sekala.
Simpan resipi ni baik2....mana tahu bila rindu menyesakkan Qalbu
Ada penawar dalam kerabu.
No comments:
Post a Comment