Wednesday, July 6, 2011

Al Mulk- Kerajaan- The Kingship

'Maha Suci Allah Yang di tangan-Nyalah segala kerajaan, dan Dia Maha Kuasa atas segala sesuatu, Yang menjadikan mati dan hidup, supaya Dia menguji kamu, siapa di antara kamu yang lebih baik amalnya. Dan Dia Maha Perkasa lagi Maha Pengampun'

(Al Mulk : 1-2)

Surah khusus bernama Kerajaan mengandungi 30 ayat yang diturunkan di Mekah. Menceritakan kerajaan Allah tentang tujuh langit yang bertingkat2, dengan ditemani pelita bintang2. Dia Penguasa Maha Halus bahkan  mengenal segala yang halus2. Menjadikan burung2 berterbangan mengembangkan sayap dan lalu menutupinya. Tidaklah yang memegang dan melihat segala sesuatu itu melainkan dengan Rahman Allah. Dia mengadakan pendengaran, pemandangan dan hati jasmani. Dia yang menjadikan dan kepadaNya kita dihimpun. Masih sedikit yang berterima kasih.

Apalah sangat dengan kerajaan Malaysia tambah2 kerajaan pimpinan barisan nasional. Sudah begitu lama diulit mimpi. Bila badai datang menghempas, kerajaan barisan nasional berhempas pulas. Meraih simpati. lemah dan hampir tumbang. Nelayan, petani, penoreh semua diikat dengan akujanji manismu. Sudah sampai masa kuasa rakyat dikembalikan untuk membuka mata pemerintah. Biarkan mereka bertelagah sesama mereka. Alhamdulillah... mujur ada pembangkang yang kuat. Dapat membuka pekung menanah sana sini didada2 kerajaan. Dari satu negeri ke enam negeri sudah ditawan. Kerajaan baru dalam suasana baru dapat mengolah semula prinsip hidup orang2 kerajaan.

Kerajaan barisan nasional kelam kabut. Gara2 membiarkan rakyat miskin merana dari hari kehari. Sepertimana Kerajaan dalam rumahtangga juga sudah seperti hilang punca. Yang mana emak yang mana bapak. Generasi melayu sudah mula layu lagi lesu. Punah ranah tenggelam dek arus perdana. Sedang ramai wakil2 rakyat gila mengumpul harta, mak di pejabat gila tunjuk kuasa. Bapa hilang kuasa veto. Generasi penentu masa depan hilang kreativiti, hilang kualiti, pendek kata ramai yang hilang sense of humour. Itulah gambaran dunia melayu sekarang bila pemerintah yang diberi kuasa oleh Allah gagal merealisasikan keistimewaan yang diberi.

Kembali merenung Kerajaan Allah yang tetap teguh berdiri. Satu2 bencana melanda dek kezaliman manusia. Ada yang tertimbus mati, ada yang dipukul gelombang, mati bergelimpangan sana sini. Ada yang seperti kelip2 disangka api. Nauzubillahi minzalik.

Diusia2 emas ini jadilah seperti jari telunjuk. Menunjuk pada jalan yang betul. Jangan hidup seperti jari hantu. Sampai tua masih disitu. Tinggalkanlah jari manis buat kenangan, zaman kanak2 yang ditinggalkan seperti jari kelingking. Berpaut jadi satu tapak kukuh untuk generasi baru berteduh. Trying our best to make the two thumbs up.

Berbahagialah dengan beramal surah Tabarakallazi, memantapkan akidah kerajaan Allah.

Sabda Nabi s.a.w "Aku sungguh gembira, sekiranya orang mukmin sentiasa membaca surah Al Mulk sehingga seolah-olah surah itu tertulis di dalam hatinya dan barangsiapa membaca surah Al Mulk setiap malam, diselamatkannya dari azab kubur."

Al Mulk menjadi teman setia semasa dalam kubur, menjadi perisai dari disiksa. Penyuluh jalan menyusuri cahaya.
 

No comments:

Post a Comment