Friday, February 25, 2011

Ratu hidupku.

Sudah jadi rutin hari Jumaat untuk menziarahi pusara bonda. Hamba bersyukur sangat2 padaMu wahai Allah kerana telah memakbulkan doa hambaMu ini. Aku berdoa biarlah mak mati dulu dari aku supaya aku dapat bersamanya hingga ke akhir hayat dan dapat turut sama membantu mengurus jenazah mak. Aku berdoa lagi agar mak mati dirumah ini. Rumah yang mak telah anggap seperti rumahnya sendiri. Aku pinta lagi padaMu wahai Allah biarlah alamat surat mati mak sama dengan alamat kad pengenalan mak.

Alhamdullillah...itulah antara doa dan harapanku selama ini. Tiada siapa yang tahu hanya Allah. Aku tambah bersyukur lagi bila doaku ini bukan saja telah dimakbulkan bahkan telah diberi ganjaran tambahan. Mak menghembuskan nafasnya dalam pangkuanku yang aku sendiri tak percaya mak sudah tidak bernyawa lagi.
Detik2 inilah yang melekat dalam hati sehingga membuatkan aku yakin ada mesej indah antara hubungan mak dan anak. Betapa aku sedar besarnya pengorbanan seorang mak yang tidak pernah minta apa2 pada anak2  sekadar  menumpang teduh sementara masih bernyawa. Bagi anak2 mak disangkakan miskin kerana tidak meninggalkan walaupun secebis harta. Bagi aku mak paling kaya dengan budi. Mak paling mulia dengan tutur kata, mak hebat dengan pantun seloka dan yang paling manis mak cantik bersih hingga hujung nyawa.

Entah kenapa pagi ini aku sedu sedan dipusara bonda. Pusara bonda tidak ditempah cantik tapi cukuplah sentiasa dikunjungi bila Jumaat bertandang. Sedihnya hati ku bila tiba2 terkenang pada perjalanan hidup mak yang sanggup menjual tanah kampung halamannya, luas dengan tanaman sayur dan  penuh dengan pohon2 rambutan. Hanya dengan satu tujuan. untuk mengubah nasib keluarga.  Di akhir perjuangan mak berani membuat keputusan bergolok gadai meninggalkan kampung laman, merantau ke negeri orang sambil berniaga, menjaja dari rumah ke rumah. Mak seperti  pengembara.

Macam2 yang mak jual. Dodol buatan tangan yang mak masak berkawah2. Bedak sejuk yang mak titik, halus, putih bersih seperti wajah mak yang berseri dengan bedak sejuk. Make over semula jadi. Acar yang mak masak sendiri menjadi kegemaran ramai bila bulan puasa. Ada keropok dan belacan yang mak impot dari Pulau Aman dengan bas xpress.

Masih ingat lagi pagi2 buta kami dua beranak menumpang van surat kabar utusan melayu dari Ipoh ke Pulau Pinang nak buat tempahan belacan dan keropok. Seronoknya aku yang masih kecil dibawa menaiki kereta sarat dengan surat kabar dan majalah. Kecik2 sudah berpeluang  membaca macam2 bahan bacaan. Surat kabar utusan yang baru dan yang lama, yang jawi dan yang rumi. Ada majalah URTV  dan majalah WANITA. Seronoknya tak terkata. Pandainya mereka menulis. Kebetulan abang ipar pemandunya jadi dapatlah kami tumpang dengan rasa selesa. Maafkan kami wahai pengurus akhbar Utusan. Sayangnya orang2 di Utusan sudah tidak sehebat dulu.

Begitulah antara pengorbanan mak menyekolahkan kami adik beradik. Tidak sampai hati sama sekali untuk menidakkan segala pengorbanan mak. Biar berpatah arang, berkerat rotan namun jangan sekali2 ada yang berani mendustakan mak. Biar ramai yang buat baris, seperti biasa, aku sorang2 diri hanya berada di depan mak. Tiada kompromi untuk mengata mak sendiri. Ada yang tidak memahami mak sepenuh jiwa lantaran hidup mereka sudah jadi kaya. Kehadiran mak diusia tua merimaskan hidup anak beranak yang kaya2.. Ada pula yang pandang rendah konon mak tidak punya harta. Mak dipanjangkan usia hingga 83 bukan untuk menguji nasib mak tapi untuk menguji kita anak2. Mak paling bahagia bila pulang tak bawa harta.

What you give u get back. Nabi tak pesan suruh berbakti pada anak2 nanti anak2 pasti berbakti kat kita tapi nabi berpesan buat baik terhadap ibu bapa nescaya anak2 pun buat yang sama.

Susah sangat ke nak faham. Lihatlah segala kepincangan yang berlaku dipersekitaran  gara2 kita tidak meletakkan qaseh dilandasan yang betul. Jangan mengeluh bila anak tak dengar kata, jangan bersedih bila anak dilarikan orang dan jangan pula merana bila suami berpaling tadah...dapat isteri yang tuding jari. Semak semula macamana hubungan kita dengan mak bapa.

Kita patut syukur bila mak tumpang habiskan sisa2 hidupnya bersama kita. Dapat juga mengumpul pahala jika ada. Biarkan mak hias apa saja dalam rumah kita supaya dia tak rasa menumpang dalam rumah kita. Biarkan mak sayangkan cucu2nya yang adakalanya memang double standard. Mak punya pilihan hatinya sendiri untuk menguji kita supaya jangan buat double standard kat anak2. Mak memang jual mahal tak nak duduk dengan anak2 tapi behind the scene, dia bangga bila anak memaksa dengan ikhlas berbahasa.

Ternyata mak memang bijak main sandiwara tapi kita kena ingat itu hanyalah isyarat dari Pencipta yang Maha Berkuasa menyempurnakan sifat keibuan sebagai ujian paling atas bagi insan meraih Qaseh Sayang Hakiki.

Segala kelebihan mak membuat kita tambah sedar betapa hebatnya pula bapa kita ini. Dalam Quran kata perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan begitulah sebaliknya. Jika ada yang tak baik kita seharusnya bersyukur kerana salah seorang telah dapat memperbaiki kita.

Tanpa keduanya siapa kita dibumi Allah ini.No comments:

Post a Comment