Sunday, May 29, 2011

Johariah @ Cik Putih

Johariah @ Cik Putih bukanlah nama hebat dalam sejarah dunia melayu cuma sekadar nama seorang  wanita biasa berbangsa melayu. Seorang ibu pada anak2 yang ke semuanya lelaki. Berdaya gagah menggarap nilai2 murni pada watak sebenar yang patut ada pada anak2 lelaki. Memupuk semangat pahlawan dalam jiwa.


Memang payah bahkan cukup payah bagi seorang ibu untuk membesarkan ke empat2 anak lelaki untuk menjadikan lelaki berjiwa pahlawan. Isteri kepada seorang guru sepatutnya mewakil kuasakan paling tidak salah seorang dari anak2 yang membesar untuk turut sama memeriahkan profesion perguruan. Menjadi satu kepuasan bilamana anak2nya memilih untuk bersama pasukan keselamatan.

Anak2 Johariah kesemuanya menyarungkan pakaian seragam tentera dan polis. Ada yang sedang meniti pangkat kolonel. Ada yang jadi kapten, ada yang jadi anggota biasa polis dan tentera. Pendekata semuanya terikat dengan kalimat...Yes Sir!

Teringat alunan melody syahdu tentera,

" Andai kata kami gugur semua...taburlah bunga di atas pusara...kami mohon doa...Malaysia berjaya...Semboyan telah berbunyi...menuju medan bakti!!"

Posting kali ini khusus untuk saudaraku Johariah @ Cik Putih. Pusaka Kenang2an untuk anak2 cucu kita nanti betapa hidup kaum wanita melayu khususnya bak seperti kata orang Kedah...jadi mak kena teriak dalam perut. Kena sabar banyak2. Kemanisan bakal dikecapi dipenghujungnya nanti. Tak dapat menikmatinya didunia, disyurga kita berjumpa.

Bukan mudah untuk kita  mengerti siapa itu Johariah. Menjejaki langkahnya sehingga ke akar umbi dapat kita selami hati yang tulus berbakti. Pada mata kasar hanya memandang yang luaran, yang nampak dimata dia seperti panglima perang. Padahal jauh disudut hati, dia berhati waja, berbudi mulia. Anak2 seperti terikat jiwa dan minda. Tidak ada kebebasan memilih sebab segalanya sudah tersedia. Dari kecil dipakaikan baju untuk anak2nya sama belaka. Hari raya kalau pakai batik, berbatiklah mereka adik beradik. Warna semua sama. Fesyen  rambut juga sama, sentiasa disisir rapi, di sapukan minyak rambut oleh ayah yang pendiam, seorang guru yang penyayang. Menyimpan segala rahsia kenangan muda2nya didalam dada. Menabur jasa dimana saja dia berada. Di rumah, di sekolah bahkan untuk masyarakat setempat, siapa tak kenal cikgu Mad.

Jika kita menyusuri jalan daerah bandar baru, masih jelas hasil kerja tangan Cik Gu Mad di sekolah keb. Sg. Kechil Ulu, Bandar Baru. Hasil seni lambang sekolah tulisan jawinya sukar ditandingi anak2 zaman sekarang. Meninggalkan kesan sejarah hasil kerja tangan Cikgu Mad tanpa mengenakan bayaran walau sesen pun dan tanpa mendambakan pengiktirafan pihak sekolah. Kepuasan menghasilkan itu pokok utama insan berjiwa seni. Menumpahkan bakti murni pada sekolah tercinta. Bermulanya kedewasaan kita dengan langkah pertama yang dibekalkan oleh seorang guru sekolah rendah. Seorang yang bernama guru telah mengukir nama di syurga.

Al Fatihah pada Cik Gu Mad dan semua guru2 yang ada mahupun yang telah tiada.

Anak2 mereka terdidik dengan disiplin tinggi. Bangun dari tempat tidur, Johariah memastikan tempat tidur masing2 sudah siap berkemas. Pantang tok nenek kalau anak2 cuba mengabaikan tanggungjawab. Apa yang pasti Johariah tidak pernah melupakan sedetik pun tanggungjawab pada suami dan anak2. Makan pakai sempurna. Memasak memang kepakaran. Bila ada penyertaan kaum ibu, Johariah pasti johan. Kerajinan dalam masakan membolehkan mereka suami isteri membuka warung kecil2an dilaman rumah bagi menambah belanja. Johariah bukan saja seorang isteri dan ibu malah dia juga adalah jururawat peribadi bagi suaminya. Dia yang menyuntik suami dengan insulin. Habis kaku ruang tubuh suami yang kebal dengan suntikan. Kekuatannya menghadapi saat2 kritikal sungguh menyayat hati. Kemampuannya memikul sakit deman suami sukar ditandingi. Dia tidak pernah mengeluh bahkan tidak alpa menyiapkan bekalan biskut dan air manis andai suaminya pengsan tiba2, disekolah maupun dimana sahaja. Johariah siap siaga menghadapi sebarang risiko.

Ujian demi ujian melangkau batas akal manusia. Pun begitu Johariah tetap tabah tanpa keluh kesah. Dia hanya bersembunyi bila suaminya di jemput Ilahi. Paling takut mengaibkan diri. Dia samasekali tidak mahu dipinang mana2 lelaki. Biar dia bersendirian sampai mati. Cinta Johariah ada disyurga. Al hamdulillah....Johariah kini selesa bersama anak2 cucu. Allahuakbar...Allah maha besar menciptakan kekuatan pada setiap insan. Prinsip Johariah sentiasa mengamalkan kebersihan. Paling benci rumah tak bersih. Makanan dimasak tak bersih. Setiap ruang rumah untuk hidup mesti bersih  bahkan kain buruk lap dapur Johariah sentiasa bersih. Di jaga rapi, di basuh sentiasa supaya bersih. Kebersihannya benar2 menggugat insan2  pemalas, yang sukar nak belajar dari kelemahan diri. Kelebihan Johariah wajib dicontohi untuk melengkapkan diri yang kurang serba serbi.

Laksa tomeh resipi Johariah menjadi ikutan keluarga sepanjang zaman. Mengenali Johariah lebih dekat memang sukar pada yang suka menyukarkan keadaan. Siapa yang dapat menerima kelebihan manusia dengan rasa terbuka pasti teruja untuk mencari dan mencari kehalusan budi yang tersembunyi dalam jiwa nurani  insan.

Diceritakan tok doyah, Johariah adalah anaknya yang paling comel lagi gebu masa kanak2. Di abadikan nama cik putih dalam kad pengenalan Johariah. Bila meniti usia remaja Cik Putih antara yang tercantik dalam yang cantik2. Sudah pasti digilai anak2 muda pada zaman pop yeh yeh lalu bagaikan halilintar disambar orang, dipinang seusia muda sahaya oleh cikgu mad  pada tahun enam puluhan.

Tanpa disedari oleh tuan punya badan, majlis perkahwinan Johariah sedang berlangsung secara besar2an.

Padanlah dua tiga bulan yang lalu sebelum berlangsungnya majlis kenduri kendara, Johariah  asyik bertanya pada emak...baju sapa ni mak! Macam baju pengantin. Mak tetap diam membisu. Hanya sekali sekala menjelaskan baju tu untuk orang kawin. Jauh disudut hati ibunya tiada siapa yang tahu betapa kesalan melanda jiwa. Keputusan bapa adalah muktamad.

Tiba malam bersejarah, segalanya terbongkarlah sudah. Diceritakan lagi adat orang perempuan kalau nak kawin pasti ditindik telinga sedangkan telinga Johariah belum bertindik. Malam penentu itulah juga mak andam menindik telinga pengantin perempuan. Pasti sakitnya bukan kepalang. Di pentas persandingan, bila wajahnya di abadikan dalam kenangan, ternyata wajahnya bermasam muka. Pelamin angan2nya musnah. Hati Johariah sudah dimiliki.  Bermuram durja mengenangkan kasihnya yang terpendam, cinta yang tidak kesampaian. Hidup berendam airmata tiada siapa yang dapat meneka.

Di ceritakan lagi johariah sudah punya peminat setia, kekasih hati yang seperti kata pujangga lagi...dia berjanji sehidup semati. Orang dulu2 setianya sampai kemati. Bertemu yang lebih jelita imannya tidak  bergoncang. Seperti dalam lagu Rafeah Buang. Begitulah di nukilkan pada kisah cinta Johariah. Pemuda harapan hati sedang berkursus di maktab perguruan. Sekembalinya dari kursus, buah hatinya sudah diambil orang. Bermulalah kisah sedih UDA dan DARA bersanding tak berpelamin.

Perkahwinan Johariah dipukul gelombang. Rumahtangganya jadi tidak keruan. Demi untuk tidak menyusahkan mak dan bapa, diteruskan perkahwinan tanpa gurau senda...tanpa gelak ketawa. Atas dasar tanggung jawab seorang isteri dan ibu pada anak2nya yang lelaki kesemuanya, lambang kelahiran cinta abadi.  Johariah meneruskan hidup dengan sabar. Berendam air mata dalam diam, menyimpan dendam yang lama terpendam. Hanya  Allah yang Maha Mengerti, Dia yang Menciptakan insan. 

Pilu dihatinya tidak terperi. Kemana saja suaminya ditukarkan pasti akan ada kehadiran kad2 ucapan hari raya dari seorang insan yang hanya dia saja yang tahu siapa pengirimnya. Taat setia pada suami tak pernah berbelah bagi biarpun jauh disudut hatinya hanya Allah saja yang mengerti segala kecewa yang melanda. Adakalanya dia di ekori ke mana saja. Beruntungnya Johariah pada zaman enam puluhan, sebagai suri rumah dia sudah punya lesen memandu. Dia dapat memecut mini coopernya dari di ekori teruna pujaan dulu2 kala.

Bergenang pilu air mata bila terkenangkan kisah lama.

Orang dulu2 kaya dengan budi indah bila berbahasa.

Masih jelas dalam ingatan Johariah sewaktu waktu dahulu ketika dia pulang dari sekolah. Si dia yang sudah lama menunggu dan memerhati, meninggalkan sekeping nota di atas ribanya semasa dalam bas.

' Andai dinda pergi, daku teman tiada... meratap sunyi...hampa merana...ooo jangan tinggal daku'

Begitulah seninya cinta dahulu kala. Zahir tak diucapkan. Hanya hati yang mengerti bahawa cinta yang lahir tulus suci. Setia cinta sampai ke mati. Cinta suci anugerah Ilahi. Terpendam didada mengasyikkan sukma. 

Hari ini segalanya tinggal dalam lipatan kenangan. Bila memandang Johariah yang sudah dimamah usia. Berbisik hati tanpa ketentuan, bersentuh rasa tanpa kehilangan. Murninya qaseh anugerah Tuhan. Biarpun sudah tidak semekar dulu, qaseh sayang anak2 tetap subur mekar mewangi. Segala  kekuatan hidupnya disandarkan bersama kenangan. Bersama air tangannya pengikat qaseh ibu dan anak2. Pengubat rindunya dari satu generasi ke satu generasi. Empayar kekayaan budi air tangan Johariah menjadi sumber kebanggaan anak2 lelakinya. Ada yang berjaya menghasilkan isteri yang mahu belajar dengan air tangan ibu mertua. Lambang jati diri kaum lelaki.

Ibu mertua mana yang tidak bahagia bila menceritakan satu demi satu menantunya sudah pandai mencipta resipi seperti dia. Menjadi masakan mereka macam masakan mak mertua. Tentu matinya nanti dia sudah berjaya mengukir makna sebenar air tangan ibu, lambang Qaseh sejati. Ibu adalah ratu. Qasehnya ibu sentiasa  subur diqalbu untuk menjadikan kita siapa pada hari ini.

Apa yang menarik pada sejarah Johariah. Dia  anak yang baik pada bapanya. Dia akan pastikan tempat tidur bapanya disiapkan. Berpatah arang, berkerat rotan, jangan siapa berani usik tempat tidur bapa yang sudah disiapkan. Dia bukan tidak menabur budi pada  mak cuma dia berjaya membuktikan kehalusan budi mak yang sebenarnya sudah  sebati dalam diri Johariah. Biar anak2 belajar sendiri siapa mak bila dia sudah tiada lagi. Mak mengharungi  hidup bersama Qaseh sayang Allah. Selainnya mak berserah. Keturunan adalah warisan yang abadi. Asas kebanggaan wanita melayu yang semakin terhakis dalam jiwa kaum hawa. Wanita sepatutnya sanggup berkorban apa saja. Harta atau pun nyawa. Itulah kaseh mesra, sejati dan mulia.

Secebis kisah hidup insan lara yang sedang meniti usia senja. Pada anak2nya yang ada, hargailah ibumu sementara dia masih bernyawa. Tidak satu dan tidak dua, dia antara yang terbaik melahirkan kalian menjadi lelaki. Biarpun jasad dimamah bumi, mana munkin kita dapat mengenali seorang wanita yang punya jati diri yang kalau tak kita pecahkan ruyung manakan dapat sagunya lagi. Dia berpegang teguh dengan tali ikatan cinta Ilahi. Hatinya mulia, peribadinya unggul. Pemalu pada Ilahi terlalu tinggi.

Berbaktilah pada ibumu. Berbudilah sebelum disesali pada dia yang telah pergi. Doakan dia hari2. Dari hidup sampai mati. Doa anak2 lelaki paling afdal. Jadilah anak2 abid. Bahagiakanlah dia agar dia dapat merasa betapa hebatnya asas cinta yang dia bina. Memandang ibu meraih pahala. Jangan biarkan dia berdukacita kelak hidup tidak keruan jadinya. Pandanglah kebelakang seketika. Siapakah kita tanpa dia.   

Al Fatihah khusus untuk ibu bapa yang tiada lagi dan tidak lupa pada P. Ramlee yang meninggal dunia pada tarikh ini.

Ada rahsia hebat dalam air tangan ibu. Putih bersih kasihnya ibu. Benar kata Pujangga...lahir kita ada dua hati. Satu untuk airmata, satu lagi untuk bersabar. Fitrah diciptakan insan dalam dua hati satu jiwa.

Subhanallah...Maha suci Allah yang mengilhamkan segala kejadian itu pasti ada kehebatan impak paling maksima.

Kelebihan masakan Johariah tiada galang gantinya lagi. Pakar ketupat pulut, liat lemak berkrim. Digandingkan dengan gulai daging atau rendang pelekat. Kabarnya tersedaplah sangat. Sekali cuba pasti nak berkali2. Kuih melayu memang pakar lima bintang. Pulut seri muka...subhanallah! Sebut apa saja aneka muih semuanya dihujung jari.

Pesanan penaja, jangan berlengah lagi. Tuntutlah resipi, petua masakan air tangan Cik Putih , sebersih dan seputih santan.

Sebab pulut santan binasa, sebab mulut badan binasa. Kekuatan Johariah menjaga lidah patut dicontohi oleh semua generasi khususnya generasi hawa yang semakin hari semakin suka membuat bising.No comments:

Post a Comment