Thursday, November 5, 2009

Poker face...

Bak kata P.Ramlee, kalau hidup tak bergurau senda,hilang nikmat cinta.

Benar tu...petua paling berharga dalam memupuk kasih sayang sejati...dapat juga mengubat sepi...sesungguhnya rugi kalau ibu tak pandai bergurau...hidup anak2 pastinya sunyi.

Nak membahagiakan suami hanyalah dengan gurau senda...sex pun adakalanya tidak mampu menandingi kehebatan gurauan...kadang2 kita tak sedar lelaki yang suka bergurau tu lah yang banyak masalah...bukan kerana dia bahagia...cuma menyembunyikan sedalam2nya...dia buat2 jadi poker face.

Mengapa tidak para ibu belajar skil bergurau...sekurang2nya dia membahagiakan dirinya sendiri sebelum dia mengajar orang lain jalan bahagia.

Bergurau pun ada etikanya...jangan menyindir dalam gurauan...itu tanda bergurau yang tak ikhlas...lebih indah bila anak melabelkan maknya seorang yang rajin penyayang dan kelakar...aduhai anakku sayang...lengkap sungguh pakej seorang ibu...hanya Allah yang tahu betapa maknya bermain sandiwara demi mengukuhkan sebuah rumahtangga.

Ilmu itu adalah anugerah...bukan harta jadi ukuran.

Bahagia tak perlu dicari...boleh dipupuk dalam diri sendiri...lalu terciptalah pelangi nan indah.

Sabda Nabi S.A.W.

' Sesungguhnya Allah, bila Dia mengasihi keluarga didalam rumahtangga itu, Dia masukkan kepada mereka sifat ramah tamah '

No comments:

Post a Comment