Saturday, January 2, 2010

Contohi Kak Bainun

Bukan bainun bini raju tu...patutnya rakyat biasa dah dapat naik takhta...kena syukur banyak2...tak payah suami suruh pakai tudung pun awak tu kena pakai...suami tak bagi kena terang baik2...rugi jadi isteri kalau tak berdaya jadi penasihat dunia maupun akhirat...apatah lagi dah jadi bini raja, kena jadi wanita contoh pada rakyat jelata...bertambah kuranglah daulat raja bila berbinikan rakyat jelata yang mudah kelabu mata...

Contohi permaisuri di era 2010 ni...Nyonya mansur pun kalau tak malu kat diri sendiri dan tak heran dengan kehormatan suami tapi kena hormat wanita nombor satu negara...anggun dan sopan jadi suri istana negeri yang kaya minyak anugerah Tuhan tapi sayang termiskin dipercaturan.

Berbalik pada entry Contohi Kak Bainun ini adalah untuk ibu2 dan bakal ibu yang nak memacu anak2 menjadi pemimpin berkualiti.

Kak Bainun, wanita bekerja, jadi ibu dan isteri...sibuknya sudahlah pasti.
Di awal lapan puluhan Kak Bainun dah ada peti ais besar seperti yang ada di kedai...memasak untuk anak2 dan suami dan masih sempat menguruskan bapa mertua yang uzur.
Macam2 adaaa!!!dalam peti ais Kak Bainun...pendek kata kalau anak2 nak makan bubur ke pengat ke..menikmati ais kacang,cendul,lin chi kang malam2 buta pun Kak Bainun boleh sediakan..tom yam, laksa semua bahan2 lengkap seperti dipasaraya...tak payah lagi nak tunggu cuti hujung minggu.

Anak2 Kak Bainun tak pernah di ajar dan paling tak suka untuk breakfast dengan biskut2 kering..karipap,cucur badak dan anika kuih muih jadi hidangan pagi dan petang..

Aduhailah Kak Bainun!!!

Pesan Kak Bainun:

' Kita kena hidangkan makanan bagi nampak cantik untuk anak2...budak2 suka cantik baru selera mereka nak makan...ikan kering tu tak payah lah dibiarkan togel ja...kita letakkan salad dan hiaskan dengan limau nipis, bawang besar dan cili muda...suami makan lagilah selera.
Abang Mad ko tu sendiri kalau nak kerumah orang kenduri,dia pastikan makan dirumah dulu...sampai dirumah kenduri,dia jamah sikit2 saja...'

Ada lagi ke lelaki macam abang Mad kak Bainun tu!!! Yang paling ramai sekarang ni cukup banyak yang kebulur untuk makan free! !

Kak Bainun pastikan makanan anak2nya dihidangkan dengan hiasannya sekali...menyimpan resipi punya la banyak...tak kedekut ilmu pulak tu.

Teringat kata2 kak Asmah yang cantik jelita:

'Aku jealous la dengan ko Nun...aku ni lebam sana sini dipukul suami...kesian kat anak2 aku.'

pun begitu kak Asmah tetap cantik dan bergaya luar biasa berbanding dengan kak Bainun yang seadanya bila bergelar bonda.

Bahagianya rumahtangga terletak di tangan wanita dan kekuatan pada sebuah perkahwinan digalas pada bahu lelaki.

Bila kekurangan dilengkapkan sebaik munkin oleh si isteri maupun si suami lalu terciptalah satu ikatan hubungan yang suci.

Jangan salahkan orang lain jika kita tidak bahagia...bertanyalah pada diri sendiri.

Bahagia ada dihati...pancarkanlah sinar bahagia itu untuk dikongsi.

Kak Bainun ada rahsianya yang menawan hati menambat suami dan anak2....

Al Fatihah untuk Kak Bainun dan pada ibu2 yang telah meninggal dunia...

No comments:

Post a Comment