Wednesday, June 9, 2010

Nasi goreng kampung

Memang kampung betul-betul kampung. Tak de bahan perasa, tak de hiasan, tak de campuran ikan, udang maupun daging dan juga ayam.

Nasi goreng orang dulu, mudahdan cepat disediakan almaklumlah pagi-pagi lagi mak sudah siap hendak kesawah maupun ke ladang menoreh getah. yang awal pagi nak menoreh.

Disiapkan nasi secukup rasa untuk anak-anak yang ditinggalkan pada yang tua menguruskan adik-adik.

Bahan mudah;

Nasi sejuk ( nasi semalam yang tak habis dimakan )
Bawang merah dan bawang putih dimayang halus
Cili kering yang dipotong2 agak tebal
Minyak untuk menggoreng


Goreng bawang, cili kering sehingga agak2 garing
Masukkan nasi
Digaul sama rata dan digoreng hingga sebati
Garam secukup rasa.

Siap untuk hidangan.

Sesuai dimakan bersama ikan goreng semalam,sambal belacan semalam dan paling sesuai dimakan bersama ikan masin dan kopi semalam.

Dulu-dulu memang jemu dengan nasi goreng mudah alih. Bila dah tua timbul kerinduan pada resipi semalam.Nasi ini sekali sekala memang menyelerakan. Apatah lagi bila kawan terhidu nasi ni dipejabat. Riuh rendah mencuba dan masing-masing punya nostalgia indah pada cerita nasi mudah ini.

Yang lawak ada yang minta resipi. Untuk tidak melepaskan kenangan ini berlalu begitu saja ku coretkan resipi diatas buat peninggalan anak cucu.

Orang sekarang dengan kesuntukan waktu tentu lebih sesuai mengembalikan cara masakan orang dulu. Tambahan pula kita mampu menggunakan minyak masak mahal, seperti minyak jagung atau minyak sayur. Apalah sangat nasi goreng diluar sana yang nampak je ghairah padahal bahan perasa cukup memeningkan kepala.

Boleh diubah suai topping nasi goreng bersama nugget, hot dog ke burger atau fries kegemaran anak-anakm.

Apa yang penting air tangan ibu.

Orang tua dulu2 sebenarnya ada mesej yang ditinggalkan dalam masakan.

Kadang2 mak2 orang melayu sendiri dah tak berat dengan aura bawang merah dan bawang putih. Fast food yang ada hanya bertujuan merosakkan bangsa.

Teringat cerita bawang merah, bawang putih.

Kasih sayang terikat melalui masakan.

Cukuplah berhibur sekadar merasakan nikmat garam dalam masakan.

No comments:

Post a Comment